Duurzaamheid bij CNC Zwolle
Vanuit Kubuni, het bedrijf waaruit CNC Zwolle is voortgekomen, is duurzaamheid een kernwaarde die we proberen door te zetten. Bij CNC Zwolle produceren we producten voor verschillende bedrijven, met hun eigen eisen en wensen, wat ervoor zorgt dat we complexere afvalstromen hebben. Hoe zorgen wij er voor dat we een bedrijf zijn dat niet afbreekt maar opbouwt? Wat zijn de keuzes die we maken? We willen hier zo transparant mogelijk in zijn. Op deze pagina lichten we een aantal punten van duurzaamheid bij CNC Zwolle uit.
Materiaal
Al bij de basis bespreken we met klanten die hun materiaal nog niet vast hebben staan, of nog af kunnen wijken, of er duurzamere alternatieve materialen beschikbaar zijn. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kijken we of er duurzame varianten beschikbaar zijn van de gewenste materialen binnen ons netwerk van leveranciers.
We produceren onderdelen op platen zo efficiënt mogelijk om materiaal te besparen. De restdelen gaan naar andere projecten, basisscholen of we maken er zelf producten van. Mocht dat allemaal niet mogelijk zijn gaat het richting de verwerker.
Restmateriaal dat vrijkomt bij de bewerkingen proberen we om te zetten naar andere materialen/producten. Dit is een high end boekenkast geworden!
De zonnepanelen en warmtepomp zorgen voor onze warmte en stroomvoorziening.
Gerecyclede houtstof naar bouwmateriaal (intern onderzoek)
Vestiging
We produceren zo efficiënt mogelijk, maar onze machines verbruiken wel aardig wat stroom. Ook de ruimtes waar we in werken worden verwarmd/gekoeld voor het comfort en om de materialen te beschermen. De stroom die we gebruiken komt zoveel mogelijk van de zonnepanelen op ons dak, en de warmte komt van de warmtepomp. Daarnaast gaan we spaarzaam om met onze warmte.
Restmateriaal
Plaatmateriaal naar producten zetten, onze dagelijkse bezigheid, levert helaas aardig wat restmateriaal op. We minimaliseren wat er in de afvalcontainer komt door materialen opnieuw te gebruiken; er producten van te maken of uit te zetten naar basisscholen of particulieren.
Helaas kan niet alles verwerkt worden, nadat we een selectie hebben gemaakt gaat de rest naar Renewi om gerecycled of omgezet te worden tot energie. Als je zelf materiaal nodig hebt (lees reststukken), neem dan contact op, wellicht hebben we iets liggen, of op termijn!
Recycling
Dat laatste zijn wij niet zo’n fan van, dus zijn we altijd op zoek naar meer mogelijkheden om te recyclen. Een van de projecten waar we mee bezig zijn is om de houtmot/houtstof die bij het frezen vrijkomt te verwerken naar nieuwe materialen. Dit is een lopend project. Mocht je hier ideeën voor hebben, neem gerust contact op.
Bomen gebruiken, bomen planten
Een principe dat heel erg logisch is. Bij PEFC en FSC gekeurd hout is dit al het geval, en leveranciers als EGGER zorgen al voor het herplanten van bossen om ontbossing tegen te gaan. Om nog een extra steentje bij te dragen planten wij ook via een aantal organisaties ook bomen bij om onze totale CO2 uitstoot laag te houden, en onze aarde groen te houden.